חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

האיצטדיון הרומי בפלובדיב (Roman Stadium)

עזרה בתכנון טיול לבולגריה? השאירו פרטים 👇

האיצטדיון הרומי בפלובדיב הוא אתר היסטורי חשוב הממוקם בעיר העתיקה של פלובדיב, בולגריה. האיצטדיון נבנה במאה ה-2 לספירה והוא אחד האיצטדיונים הרומיים הגדולים והטובים ביותר שנשתמרו בעולם.

האיצטדיון היה בשימוש למשחקי גלדיאטורים, מופעי ספורט ואירועים ציבוריים אחרים. האיצטדיון יכול היה להכיל עד 30,000 צופים.

האיצטדיון הרומי בפלובדיב הוא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. זהו מקום פופולרי לתיירים ומקומיים כאחד.

הנה כמה עובדות מעניינות על האיצטדיון הרומי בפלובדיב:

  • האיצטדיון נבנה במאה ה-2 לספירה על ידי הקיסר הרומי אדריאנוס.
  • האיצטדיון הוא באורך של 240 מטר וברוחב של 130 מטר.
  • האיצטדיון יכול היה להכיל עד 30,000 צופים.
  • האיצטדיון שימש למשחקי גלדיאטורים, מופעי ספורט ואירועים ציבוריים אחרים.
  • האיצטדיון הרומי בפלובדיב הוא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו.

שרידי האצטדיון הרומי הגדול שנחשפו חלקית בלבד ממוקמים  בין הירידה המערבית של גבעת TAKSIM TEPE לבין המדרון המזרחי של SAHAT TEPE.  רוב שרידי האצטדיון נמצאים ממש מתחת למדרחוב הגדול של פלובדיב או במונח הרומי ״פיליפופוליס״ או "טרימונטיום" וסביר להניח שלא יצליחו לחשוף אותם עד סופם כי ממש חלק משמעותי מהעיר בנוי עליהם.

האיצטדיון הוקם באזור המאה השניה לספירה ובתקופה זאת שלט בעיר הקיסר הרומי "אדריאנוס" 

אופן הבניה של האיצטדיון

אורכו של האיצטדיון הוא כ – 240 מטרים והרוחב שלו עומד על כ – 50 מטרים 

החלקים הקטנים ששוחזרו מהאיצטדיון הם רק חלק קטן בתמונה גדולה יותר של איצטדיון ענקי עם כמה שערי כניסות תחתיים מרשימים ומעבר מקומר בנוי מתחת לשרידים שהתגלו ומתחת לשורות המושבים והוא נותן תמיכה לכסאות של המכובדים שיושבים יותר למעלה. כמו כן, באזור המאה הרביעית לספירה נוצרה אמת מים שחצתה את אזור הטריבונה באיצטדיון.

ובאופן לא רגיל, האיצטדיון הוצב בתוך חומות העיר אך בקרבתם בניגוד לאיצטדיונים שנבנו בתקופה הזאת מחוץ לחומות הבצורות.

חלקו הצפוני של האיצטדיון ממוקם על יד כיכר בשם : DZHUMAYA

שם תוכלו לרדת ולבקר בשרידים עצמם וממש לגעת לא רק בצורה פנורמית מלמעלה.

חוקרים מעריכים שהאיצטדיון בשלימותו יכול להכיל כ – 30,000 נפש בכ – 14 שורות של מושבים. מושבי האיצטדיון עשויים משטחים ענקיים של אבן שיש ולמושבים בשורה הגבוהה ביותר הותאמה משענת גב וכנראה יועדה למבוגרים שהגישה תהיה להם נוחה. כמו כן, נמצאו על מושבי האיצטדיון הבנויים בצורת שיש שמות ביוונית של רומאים שקיבלו תפקידים ומקומות חשובים השמורים להם כמו אנשי ציבור וכדומה.

הכניסה לאיצטדיון הרומי מעוטרת בעמודי בניין וגימורי שיש עם תבליטים ופסלים של הרמס וגם אגרטלים פרסיים ודקלים שמרמזים על כוחו של האל היווני הרקולס.

 

פעילויות האיצטדיון בתקופה הרומית

האיצטדיון נועד בזמנו לצפייה במרוצי כרכרות סוסים וקרבות גלדיאטורים, תחרויות מוסיקה ואירועי ספורט.על פי אנדרטאות שנמצאו הובן כי התקיימה עונת משחקים בשם "פיתים" כמו ביוון בשנת 214 הגיע לצפות במשחקים הקיסר הרומי "caracalla"

ועבורו הוציאו מהדורה מיוחדת של משחקים וקראו לה "אלכסנדרוני" לאחר 4 שנים הגיע היורש שלו ששמו היה "elagabalus" וכמו משחקי המונדיאל גם הוא זכה לקבל מהדורת משחקים שנקראה "משחקי קדריסיאן"

המשחקים היו מאורגנים על ידי האסיפה הכללית של מחוז תראקיה והשחקנים נכללו בשתי קטגוריות שונות שהן : גברים ונערים. התחרויות החלו בצהלות שמחה ורעש עם קריאות רמו מהקהל ונגמרו כך ובדרך כלל משחקי הספורט שהתקיימו כללו בהם תחרויות של אמנות, מוסיקה ושירה.

במהלך החפירות נמצאו משטחים מאסיביים של אבן שיש שהוכיח כי התקיימו במקום משחקים לרגל האהבה של הקיסר אדריאנוס לאל – אנטינוס.

בנוסף, האל אנטינוס מופיע במוזיאון הארכיאולוגי של פלובדיב לשימור עתיקות.

ולסיכום, האיצטדיון שימש בעיקר למשחקים ופחות היווה קרקס לתושבי העיר אלא מקור לאמנות ותרבות.

 

האיצטדיון הרומי בימים אלו

שרידי האיצטדיון התגלו לראשונה באזור ימינו בשנת 1923 ולאחר כ – 50 נערכו חפירות מעמיקות נוספות שגילו יותר מכך על ידי ארכיאולוג בשם ליליה בוטושארובה.

האצטדיון זכה להכרה כנכס לאומי ותרבותי בשנת 1995 והוא נחנך לראשונה בחודש אפריל של שנת 2012 בו זכה גם לפתיחה חגיגית בכיכר ג'ומיה (DZHUMAYA)

כיום, בשנת 2014 לאחר שיפוץ נרחב שעבר המדרחוב הראשי של פלובדיב שזכה גם לתואר "המדרחוב הארוך באירופה" נפתח החלק המשופץ של שרידי האיצטדיון למבקרים על ידי ראש עיריית פלובדיב איוון טוטב והנשיא רוזן פלבנלייב.

הקומה התת – קרקעית באיצטדיון מרכזת מרכז למבקרים עם מצגות, מושבים ומסכי מולטימדיה שמספקים מידע מגוון על הנכס הפרהיסטורי הנ"ל ואיך נראה האיצטדיון בתקופה העתיקה של המאה השניה לספירה.

קיימת גישה למבקרים במקום וזה כולל גם נכים, ילדים ובעלי מוגבלויות הגישה מאורגנת לאורך הרחוב העתיק ומתחיל מחלונות הזכוכית הפרושים בתחילתו.

 

בקרבת האיצטדיון

בצמוד לאיצטדיון ממוקמות מספר מסעדות ואחד המקומות המומלצות הוא גלידרייה בשם BUBBLE HOUSE WAFFLES שם מוכרים את ה"באבל וופל" המפורסם שאתם רואים בכל הצילומים האינסטגרמיים עם גלידה טעימה וחיוך על הפנים:)

המקום מציע משלוחים וטייק אוואי ומקבל כרטיסי אשראי ותוכלו לרכוש במקום גם כמה משקאות מרעננים במחירים סטנדרטיים.

זמני הפעילות של הבר וופלים הזה הם בכל ימות השבוע מהשעה 12:00 בצהריים ועד השעה 21:00 בערב.

בנוסף, במידע ותרצו לקבל יותר הדרכה ומידע על האזור ממש קרוב לשרידי האיצטדיון קיים מרכז מידע לתיירים בשם AUDIO GUIDE BULGARIA – WALKING TOUR PLOVDIV הוא מציע סיור קולי ברחבי העיר העתיקה וזמין ב – 9 שפות שונות גם בערים אחרות בבולגריה ויכול להוות פיתרון נוח למטיילים עצמאיים.

כמו כן, הוא מספק מפה ברורה בה תוכלו להבין מה אתם אמורים לראות לפניי.

רוצה לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בבולגריה מתחילה כאן

error: Content is protected !!

מחכים לך בעיר!